sâmbătă, 25 august 2012

Probabilități cu capre

În seara asta, problemă de logică. Logica cui, nu știu, nu contează...

Se iau trei uși. În spatele uneia e o mașină, după celelalte două, sunt premii neinteresante, să zicem capre. Sunt eu și prezentatorul. Și caprele... Tre' să aleg o ușă, iar el deschide o alta, după care stă invariabil, cuminte, o capră. Problema e dacă să te răzgândești, atunci când ți se dă ocazia, și să schimbi ușa aleasă cu cea rămasă nedeschisă de nenea cu microfon și zâmbet larg cât camera. Chestie de probabilități, frate! Că cică inițial ai 33% șanse să nimerești mașina, iar dacă apoi schimbi ușa, șansele cresc, practic se dublează, să mă corecteze cineva dacă greșesc, și tu, cu 66% de partea ta, e foarte probabil să devii posesor de vehicul pe 4 roți. Ați priceput cum stă treaba? Dacă mereți vreodată la concursul cu trei uși, când vă întreabă ăla, tre' să schimbați întotdeauna ușa! Sau nu...

Aleg ușa 3. De ce tocmai 3? Nu știu, cred că d'aia... Și vine probabilitatea la mine. "33% șanse, hihi...". Pleacă, bă, d-aici că te dau cu nănău' de clanță până-ți crește direct proporțional cu șansele mele! Dispare. Vine prezentatoru': "acum deschidem o ușăăăă". Tararararaaam...capră! Mda, asta se știa, că v-am zis de la început că una din aia va deschide... "Rămâi la prima alegere, sau schimbi ușa?" Ei, și acu'-i acu'. Am început să fac calcule rapide în jurul neuronului.

Dacă am ales ușa cu mașina și schimb, mă aleg c-o capră. Ce dracu' să fac cu ea, un' s-o pun și ce să-i dau de mâncare. Nu. Deci iese din schemă capra, tre' să plec acasă cu mașina. Da', dacă câștig mașina, oare nu pot lua și capra? Și-o cazez în mașină, că și-așa eu am rău de mișcare și nu-mi plac chestiile închise, cu roți...  "Deci, ce alegi?" Lasă-mă, nene, să mă gândesc bine! Rămân la ușa mea? Da' dacă am ales capra din prima? Aud probabilitatea cum se hlizește fericită în spatele ușilor. Ahaaa, ea știe ce și cum! Râde că mă gândesc să nu schimb ușa. Înseamnă că n-am ales mașina. Nu vreau capră. Tre' să schimb ușa! Da, da, da, să o aleg pe cealaltă. Da' totuși dacă, contrar celor dovedite științific, am pus mâna pe ușa cu mașină? 33% șanse! Adică, din o sută de încercări, de 33 de ori aleg mașina și de 66 capra. 33+66=99! Unde dracu' e a o suta șansă?!? Vor să mă fure, să mă păcălească! Sau nu, știu, a o suta e fix șansa cu care am ales eu. Păi și atunci, dacă cu alea 33% aleg mașina, cu cele 66% capra, cu aia 1% ce aleg? Sau mai trebuia o ușă pentru ea? Nu, că dacă erau 4, se schimbau toate datele... Aaaaaaaaaa!

"Deci, alegi, sau nu?" Aleg, aleg... Și, deodată, înainte să zic eu ce vreau, se deschide ușa aleasă de mine. Capră? Nu, ce capră, iese de acolo un nene în halat alb, zâmbitor, cu o cămașă albă pe brațe, impecabilă. Doar mânecile erau cam lungi, oleacă... Dă să vină spre mine. Zâmbitor! Stai dracu' acolo, tu de unde ai apărut? Mă uit urât, ce, vor să mă ia pe mine-n râs?!? Era ori mașină, ori capră și ăsta îmi aduce cămăși? Se oprește, îi piere zâmbetu' și o ia la goană, dispărând rapid pe ușa de după care a ieșit. Stai așa, ăsta ori a fost capră și s-a transformat în timp ce cugetam eu, ori era șoferu' de la mașină. Ori...era ceva legat de ala 1% șanse!

Gata, m-am hotărât, rămân la ușa mea. Prezentatoru' răsuflă ușurat și se duce, rânjind, să deschidă ușa rămasă. De ce nu direct pe a mea? Că vrea să-mi arate mașina pe care n-am câștigat-o, de-aia... Hmmm... După moaca lui, sigur plec de-aici cu capra, altfel nu jubila așa... O deschide și se uită la mine. Beeeeeee... Moment în care îi cade fața, cu zgomot, pe podea! Din spatele ușii, apare nenea în alb cu o capră legată c-o sfoară. Ieeee, am câștigat mașinaaaaaa! Mă duc, apăs pe clanța rămasă neatinsă și mă uit fericită să văd ce duc acasă. Un trabant verde! La care capra trage de lesă, îl trântește pe nenea în alb, se urcă la volan și pornește în trombă. Frânează brusc, se întoarce în viteză, deschide ușa, ia cealaltă capră, care se uita tâmp în jur și, de data asta, pleacă de-a binelea.

Morala? N-avem! Hehe... Avem doar încheierea.

Dacă schimbi ușa, dacă rămâi la prima ta alegere, sau dacă te iei după probabilități, nu contează că vrei mașina sau o capră, în final rămâi doar cu psihiatrul! Pentru că, cine aleargă după două capre, nu prinde niciuna. Ele pleacă cu mașina și tu rămâi cu, da, psihiatrul! Sau, dacă inițial ai 33% șanse să alegi mașina, apoi, dacă schimbi ușa, ai 66%, mai rămân 1% șanse să rămâi cu PSIHIATRUL!

La mulți ani!

P.S. Nici prezentatorii nu le știu pe toate!

2 comentarii:

  1. Ce probabilităţi sunt astea, om bun?! Cum să ţi se dubleze şansele dacă schimbi uşa??... Ce grozav ar fi!... Şi dacă te mai răzgândeşti o dată ai şanse de 99% sau de 132%?... Fără să vreau să te irit (că între timp mi-a revenit simţul măsurii), să ştii că dacă mai faci calcule din astea, îmi trag frumos un scăunel aproape şi încep să iau notiţe (i.e. Tre' să refaci urgent calculele!).

    RăspundețiȘtergere