vineri, 6 septembrie 2013

Ups centrală termică de ai, poa' să pice curentu', că nu-i bai...

Când eram mai mică, mai mereu mă auzeai zicând "ups", asta ca să înlocuiesc mai puțin elegantul "îh" românesc... N-am avut nici cea mai vagă idee că ar putea însemna și altceva. Asta până săptămâna trecută, când am aflat că este, pe scurt, un acumulator de energie. Până vă povestesc eu ce și cum, dacă sunteți deosebit de curioși și n-aveți stare, click aici pentru descrierea pur tehnică a UPS-ului. Dacă nu sunteți foarte convinși că vă trebuie așa ceva, că VREȚI așa ceva, o să fiți după ce o să citiți povestea mea! Garantat!

Vara asta timpul n-a prea ținut cu mine, n-a vrut deloc să se dilate, să dureze mai mult, să am și eu când să le fac pe toate. Portofelul a fost și el în grevă severă, mi-a declarat război și m-a anunțat că e în cură de slăbire. Deci...pauză vacanță anul ăsta. Degeaba m-am tot uitat la pozele de anul trecut de la mare și am gândit pozitiv, că n-am reușit să ajung pe acolo. Proiectul "Delta" a picat și el cu grație. Vulcanilor noroioși și excursiei la Câmpina le-am zis deasemenea pas... Mai aveam puțin și mă pălea depresia cronică a statului în oraș. Așa că, am luat urgent măsuri!

Am sunat echipa de prieteni, i-am anunțat scurt că plecăm un weekend la munte, i-am pus să facă rost de mașină, am vorbit cu tanti prietena mamei de la Soveja, care abia așteaptă să merg acolo și, după 2 zile, eram cu toatele împrăștiate pe veranda casei de la poalele muntelui. Soare, cald, frumos, aer curat, verde de brazi, șoptit de pârâu, pisici - câte una pentru fiecare, să nu ne certăm, ce mai, e raiul pe pământ acolo. Toată ziua ne-am plimbat, am copt porumb pe grătar, am trăncănit, ne-am distrat și am stat ca niște gărgărițe la soare.

Se face seară. Tanti are casă modernă, apă curentă, centrală, căldură pentru nopțile mai răcoroase, de toate! Înainte să ne mutăm discuțiile și hlizelile înăuntru, ca orice om normal ne-am pus să facem duș. Eu, mai politicoasă din fire, le-am zis să se ducă ele, că rămân eu să fac ultima. Că, na, nu era mare bai să aștept juma' de oră... Era centrală doar, deci apă caldă non-stop, șuvoaie, la discreție.

Vine rândul meu, îmi scot eu fericită smacurile, gelurile, șamponul eco, crema de corp, mă fleșcăi toată, ca o rață, cu muuultă apă fierbinte și mă acopăr din cap până în picioare cu spumă. Era cald și bine, mirosea frumos, nu, știu la ce vă gândiți, dar nu m-am apucat să cânt! Toate astea până...se face beznă! Adică BEZNĂ! Moment în care simt că picioarele mele sunt bine înfipte într-un aisberg. Centrală? Apă caldă? Aaaaaa...a picat curentuuul! Deci, da, picase și centrala, ca să zic așa...

Bătăi în ușă: "ești bine? vrei o lumânare? ai terminat dușul?" Nu. Nu eram bine, nu voiam lumânare că aprinsesem deja bricheta cu lanternă și NU, nu terminasem dușul!!! Eram plină de săpun și aveam barbă de spumă de arătam ca Moș Crăciun. Unul deosebit de nervos în momentul ăla. Dar nu eram pierdută de tot. Tanti gazda avea generator de curent! Scârț scârț, vrum vrum...respectivul nu se lăsa pornit. Eu stăteam pe marginea căzii, cu picioarele în apă rece de munte, plină de spumă, la lumina ledului de la brichetă... Și am stat. Și am stat. ȘI AM STAT!!! Până, într-un final, se gândește generatorul că ar fi cazul să fie băiat bun și să pornească. Iar eu, de frică să nu se oprească și ăla, n-am știut cum să mă clătesc mai repede și cum să ies de acolo... Înfrigurată și zgribulită ca un pui de vrabie murat.

Și, supărată și amărâtă, am dat imediat o căutare pe Gogu, din aia retardată: vreau acumulator să nu se mai oprească centrala când e pană de curent. Și l-am descoperit, am aflat de existența lui, de puterile magice pe care le deține, de cât de minunat e la casa omului, am aflat de UPS centrala termică! E o sursă de alimentare neîntreruptibilă sau, mai simplu: e bateria de rezervă! Aia magică, ce te ajută, în caz că "se ia" curentul, să nu stai un juma' de oră sau mai bine, cu șamponul pe tine și cu picioarele în apă rece.

Dacă se găsește vreunul s-o facă pe șmecherul cu mine și să-mi spună că el are generator de rezervă, io-i răspund că nu-i același lucru. Că durează până ajungi la el, până tragi de butoane și până-l convingi să pornească. Cu UPS centrală termică ai aproape instantaneu protecție împotriva întreruperilor de curent de intrare, prin furnizarea de energie stocată în baterii. Plus că are și rol de protecție, de reglare, iar în condițiile de supraconsum, UPS centrala termica furnizează energia electrică necesară. Energie pe care nenea UPS o înmagazinează, o strânge precaut și, când îți crapă măseaua, ți-o oferă cu un zâmbet mare și cald... Plus că, nici nu costă foarte mult, poți comanda de pe net și ajunge la tine în maxim 2 zile!

V-am convins că vreți și voi, așa-i? Ca să nu vă uitați la centrala termică din dotare ca la o piesă de mobilier inutilă, ori de câte ori sunt probleme cu curentul electric... Sigur, asta dacă nu cumva sunteți genul care adoră dușurile cu apă rece - gheață, sau să stea murat și plin de spumă să aștepte muuult să vină curentul ca să-i pornească centrala!

4 comentarii: