Azi? În piață sunt mere perfecte, toate de aceeași dimensiune, culoare și formă. Din România. Aha...siiiigur... Îs din România via Polonia, Italia, Argentina sau mai știu eu de unde... Așa că, ori de câte ori vreau ceva garantat românesc, îmi iau în spinare desaga și fac o excursie la "Standul produselor românești". Cum de unde? Din supermarket-ul Real! Măcar știu sigur că cele de acolo chiar îs românești! Și sunt alese cu grijă, să fie mereu proaspete și gustoase. Iar faza faină tare e că acolo se găsesc produse specifice zonei respective. De unde știu? Păi, acum în drum, mi-am vizitat o prietenă din Ardeal și m-a luat cu ea la cumpărături. Și văd eu la standul ăsta românesc de acolo niște chestii lungi, verzui-roșiatice, care aduceau cu niște tulpini prea crescute de țelină... Am întrebat, cu cea mai inocentă față a mea, ce-i aia și m-am ales cu un val de râsete: "e rubarbă". Ookk... Nu știam ce-i aia dar am aflat într-un fel delicios: sub formă de compot! Bun! Și românesc.
Acum, nu e din cauză că am fost eu plecată din țară și m-a pălit pe acolo naționalismul, așa sunt eu dintotdeauna. Știu că poate părea un clișeu, dar nu e! Produsele românești chiar sunt mai bune și mai gustoase ca cele importate, crescute în cuburi de nuștiuce, fără pământ și "îmbuibate" cu tot felul de substanțe care să le facă mari, grase, colorate, perfecte... Păi nu-i chiar așa! Pentru mine perfect e mărul ăla care miroase de la 10 metri, de după colț, la care ajung luând urma ca un cățel de vânătoare. Sau ardeii grași (pe care i-aș mânca oricând, cu orice) aia mai strâmbișori, cu câte o pătuță pe ei, unul mare, altul mic... Cei perfecți, parcă scoși din borcanele mele de culori și cântărind fiecare 300 de grame, mă lasă rece. Ca să nu mai vorbesc de ceapa noastră românească, ce te transformă invariabil într-un trubadur plângăcios, care fără voia sa începe să facă vocalize de plăcere sau de usturime, gen: "aaaaaaa, aa, a, aaa, aaa...ce tare-i ceapaa astaaa"... Să mă contrazică cineva dacă poate! N-are cum... Pentru că până și rețetele noastre moldovenești, delicioase și faimoase peste tot, reușesc mai bine dacă folosesc produse locale, chestii din zonă, proaspete și bune. Mai știi, or fi având și legumele informații genetice zonale, care se transmit din tată-n morcov!

Din păcate eu n-am avut bunici la țară, deci n-am avut noroc să am o grădină proprie. Dar cum scăpam prin zone rurale, pe la alte rude, mă găseau băgată în grădină până la gât! Cu lopățica scurmam la morcovi să-i "aerisesc", mai pășteam câte o frunză verde de pătrunjel, mai un snack dintr-o roșie nespălată mușcată cu sete de mă stropeam toată... Din astea făceam eu... Ca să nu mai vorbim de escaladatul pomilor, pentru că cele mai bune fructe erau întotdeauna cele de sus! Ce vremuri... Pe care nu le pot aduce înapoi, dar le pot recrea uneori cu un simplu drum la Real, la standul de care vă vorbeam. Unde nu pun în pungi fructe și legume, ci "scurm" morcovi, "culeg" ceapă verde, aleg verdeața, "bat" prunele și miros merele să văd de care vreau în ziua respectivă... Unde mă regăsesc mică și-mi regăsesc o bucățică de copilărie. Și de unde știu că mănânc românește așa cum o făceam odată, demult, când eram o zgâtie mică și blondă, îngerașul de la oraș evadat în jungla sălbatică a câte unei grădini de legume...
Postare pentru SuperBlog, etapa 26.
hehe, mi-am amintit de mine si damas si mar inimosul marinimos al nostru.ionatan dobrogean altoit cu ceva rasa de mar tot romanesc !
RăspundețiȘtergereToata ziua a fost colegul ei de birou.Si a murit seara :(
http://www.facebook.com/photo.php?fbid=297046963739768&set=p.297046963739768&type=1&theater
mmm...frumușel...mânca-l-ar mama! :)))
Ștergere